”Flått dialog” i Oslo
Konferansier Vivian Kjelland, forsker ved Sørlandet Sykehus, og Gerd Marit Berge, leder av Norsk Lyme borreliose forening, ønsker velkommen til seminaret

Konferansier Vivian Kjelland, forsker ved Sørlandet Sykehus, og Gerd Marit Berge, leder av Norsk Lyme borreliose forening, ønsker velkommen til seminaret

Flere norske og internasjonale flåttforskere oppdaterte ivrige tilskuere på den nyeste forskningen på diagnostikk av Lyme borreliose.

Lørdag 16.november arrangerte Norsk Lyme Borreliose-Forening (NLBF) sammen med Sørlandet sykehus (SSHF) et åpent møte om diagnostikk av Lyme borreliose. Møtet ble arrangert som en del av prosjektet «Flått dialog» finansiert av ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering. Prosjektet har som mål å bedre dialogen mellom pasienter og spesialhelsetjenesten om flått og flåttbåren sykdom.

Dr. Leona Gilbert holder innlegget «Developing advances in Lyme diagnostics».

Dr. Leona Gilbert holder innlegget «Developing advances in Lyme diagnostics».

På dette første offentlige møtet var flere anerkjente nasjonale og internasjonale flåttforskere invitert for å holde innlegg. Fra den internasjonale arenaen deltok Dr. Leona Gilbert fra universitetet i Jyväskylä, Finland. Hun har i en årrekke arbeidet med å bedre diagnostikken for sykdom som følge av infeksjon fra flere bakterier og virus, deriblant Borrelia-bakterien. Hun er selv involvert i et EU-prosjekt, «Hilysens – Highly sensitive and specific low-cost lab-on-a-chip system for Lyme disease diagnosis».

 

Dr. Franc Strle er en anerkjent forsker og lege innen flåttbårne sykdommer med fokus på borreliose og Borrelia-bakterien. Han arbeider som professor ved universitetet i Ljubljana, Slovenia.

Dr. Franc Strle holder innlegget "Influence of borrelia species on clinical presentation of Lyme borreliosis".

Dr. Franc Strle holder innlegget «Influence of borrelia species on clinical presentation of Lyme borreliosis».

Overlege Sølvi Nordaas ved mikrobiologisk avdeling, SSHF, gjennomgikk hvordan diagnostikken av borreliose skjer per dags dato. Nevrolog Randi Eikeland orienterte om den nasjonale kompetansetjenesten for flåttbårne sykdommer som etableres på Sørlandet. Nevrolog Unn Ljøstad og assistentlege Åslaug Rudjord Lorentzen presenterte pågående og planlagte forskningsprosjekt innen fagfeltet ved SSHF.

Mye spennende informasjon kom frem i løpet av møtet, som ble avsluttet med en oppsummerende paneldebatt.